Onze missie

Vanwege de vergrijzing zijn steeds meer mensen en ouderen met chronische aandoening. VZI wilt de huidig verleende thuiszorg uitbreiden naar zorg op maat, zingevende dagbesteding en individuele begeleiding. De primaire dienstverlening van VZI is het leveren van zorg, coördineren van zorg en indiceren in de wijk.

VZI wilt de kwaliteit van leven van de cliënten verbeteren op alle mogelijke terreinen waarin het zich kan voortbewegen. VZI biedt hulpverlening en zorgverlening aan die afgestemd is op de wensen en behoeften van de cliënten, zodat de cliënten hun leven optimaal kunnen leiden en meer inbreng hebben op hun eigen leven.

De kernkwaliteiten die kenmerkend zijn voor VZI zijn: ambitieus, zorgzaam, liefdevol, innoverend, toegewijd en belangstellend. Er wordt gewerkt vanuit vijf kernwaarden: eigen regie, zelfmanagement, zorgkwaliteit, professionaliteit en samenwerking. De volgende vijf onderwerpen beschrijven de kernwaardes als opgesteld door VZI.

Eigen regie

Eigen regie, ook wel zelfregie, betreft de autonome beslissing van een cliënt. De cliënten bij VZI worden bewust gemaakt van hun eigen regie door hen actief te betrekken bij het te leveren zorg. In overleg met de cliënt en eventuele familieleden of mantelzorgers, wordt de zorg en hulpverlening geleverd en afgestemd op de behoefte van de cliënt. De cliënt heeft altijd medezeggenschap. In algemene zin verleent VZI hulpverlening op basis van de doelen vastgesteld met de cliënt.

Kwaliteit van zorg

Zorgkwaliteit is gerelateerd aan kwaliteit van leven van de cliënt. De verantwoordelijkheid ligt bij VZI. Zorgkwaliteit verbetert middels innovatie, consultatie en training. Hierbij wordt gedacht aan het inzetten van deskundige zorgverleners, technologie, persoonsgerichte zorg/hulpverlening en sturen van veiligheid. Daarnaast kunnen de cliënten een belangrijke en actieve rol spelen in het verbeteren van de zorgkwaliteit. Middels enquêtes worden de ervaringen van de cliënten verzameld en geanalyseerd. De uitkomst hiervan leidt tot verbeterpunten op begeleider- en organisatieniveau.

Professionaliteit

VZI maakt gebruik van een kwaliteitsmanagementsysteem. De zorgverleners binnen VZI zijn gespecialiseerd in verschillende zorgvragen. De zorgverleners zijn bevoegd en bekwaam om verantwoorde en veilige zorg te kunnen leveren. Alle zorgverleners zijn bekend met hun taken en werkzaamheden om de hulpverlening zo soepel mogelijk te laten verlopen. De taken van de zorgverleners en zorgbeloop van de cliënten worden gemonitord en periodiek geëvalueerd.

Samenwerken

VZI is een voorstander van multidisciplinair werken. Dat wil zeggen dat er gewerkt wordt met alle disciplines die voor de cliënt belangrijk zijn en iets kunnen betekenen in hun leven om de zelfredzaamheid te bereiken en eigen regie terug te krijgen. VZI gaat tevens samenwerkingen aan met vrijwilligers, familieleden en mantelzorgers. De betrokkenheid en ondersteuning van de mantelzorgers zijn belangrijk.

Zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid wordt gebruikt in de thuiszorg en ouderenzorg als het gaat om algemene dagelijkse activiteiten/levensbehoeften en persoonlijk verzorging. Bij de dagbesteding hervatten de cliënten hun sociale activiteiten en dagelijkse besteding die is belemmerd door hun aandoening. Bij de persoonlijke begeleiding wordt zelfredzaamheid ook bevorderd. Zelfredzaam zijn geeft de cliënten meer controle op hun aandoening en daarmee op hun leven. VZI helpt de cliënt meer zelfredzaam te zijn in handelingen tijdens de zorg en hulpverlening, door de cliënt te instrueren, adviseren, ondersteunen en stimuleren. Hierbij kunnen verschillende hulpmiddelen en/of disciplines worden ingeschakeld om bij te dragen aan het verhogen van de zelfredzaamheid.